Q&A Jeugdvakantieland 2021

Q: Waarom is BOOS in 2020 ingeschakeld voor Jeugdvakantieland?
A: Hieronder treft u onze uitleg in deze zeer vervelende kwestie.

 

 

Jeugdvakantieland 2020 ….. Een editie om zeer trots op te mogen zijn. Door Covid-19 was het een zeer lange periode onbekend of deze editie door mocht gaan.

Na een intens overleg met de Gemeente Rotterdam kwam 3½ week voor de start van het evenement een akkoord, Jeugdvakantieland mocht doorgaan en wel 26 dagen lang !

Juist in deze periode was het belangrijk om ook oog te hebben voor de impact die corona op kinderen heeft gehad. De kinderen hadden veel extra onrust, onzekerheid, lang thuiszitten en weinig mogelijkheden tot leuke dingen doen. Niets mocht, alles moest.

Hoe mooi was het om de kinderen te kunnen zeggen dat ze in augustus twee keer zo lang konden genieten van cultuur, fun, sport, spel en educatie. Even de spanning eraf schudden en zoals het hoort weer gewoon kind zijn. Die ervaring was en is van onschatbare waarde.

 Een zeer grote uitdaging volgde …. Een verantwoord en corona veilig Jeugdvakantieland organiseren waar wij normaal meer dan een jaar de tijd voor hebben en dan ook nog eens een extra lange editie.

Het was de 62e editie van Jeugdvakantieland en er volgde een intensieve periode, omdat alles in zeer korte tijd geregeld moest worden.

Dag en nacht stond ons team klaar, want het was zeer bijzonder dat in deze tijd Jeugdvakantieland door mocht gaan.

 Wat is het een geweldige editie geworden waarbij zowel de kinderen als de ouders 26 dagen lang hebben kunnen genieten van o.a. het waterpark, het verkeersplein, Showman Jovel, een skate- en stepdisco, diverse sportonderdelen, het taalinstituut, het douanemuseum, het springpark, A & M Recycling waar de kinderen computers kunnen demonteren, harenvlechten, de Technobiel, de waanzinnige kermis attracties, de dansscholen, de knutselpleinen en nog veel meer.

Dit mede mogelijk gemaakt door een geweldige samenwerking tussen alle partners en participanten van Jeugdvakantieland.

 Vele blije reacties hebben wij mogen ontvangen van de bezoekers tijdens het evenement en op social media. Hier hadden we het voor gedaan! Blije kinderen en ouders die wij al vele edities van Jeugdvakantieland mogen ontmoeten.

Tevens kunnen wij vermelden dat er geen enkele melding van een coronabesmetting is geweest, het was dus mogelijk om ook in Coronatijd een Jeugdvakantieland te mogen organiseren.

Jeugdvakantieland maakt ieder jaar dankbaar gebruik van vrijwilligers die het evenement ondersteunen door te assisteren bij de diverse onderdelen op het evenement.

Om onze dankbaarheid te tonen geven wij hiervoor een vergoeding per uur als dank voor de inzet die zij hebben getoond.

Zo ook dit jaar, echter hadden wij door de extra dagen meer vrijwilligers nodig en een hele korte voorbereidingstijd.

Jongeren meldden zich aan omdat zij het een uitdaging vonden om de kinderen te komen helpen bij bijvoorbeeld de klusactiviteiten of op het verkeersplein.

Door één ontevreden vrijwilligster dat tijdens Jeugdvakantieland had geholpen bij de begeleiding van de activiteiten, heeft haar moeder contact met ons opgenomen.

De organisatie en de moeder van de vrijwilligster kwamen niet tot een akkoord waarna er een onverwachte wending volgde… Tim Hofman van het programma Boos was ingeschakeld.

Een zeer agressieve vorm van toiletjournalistiek waar wij in eerste instantie nooit onze medewerking aan hadden moeten verlenen.

Het probleem van de vrijwilligster, dat ze vond dat ze niet volledig was uitbetaald, werd niet het hoofdonderdeel van het programma, we werden ineens beticht van kinderarbeid.

Een zware aantijging aan onze zijde… zeker omdat wij de jeugd de mogelijkheid wilde geven om de eerste stappen te kunnen zetten om wat bij te kunnen verdienen.

 Hadden ze bij BOOS het programma eerlijk uitgezonden dan hadden jullie kunnen zien dat wij direct onze excuses hebben aangeboden voor het feit dat er wat kleine foutjes zijn gemaakt.

Vanuit de organisatie hebben wij onze excuses aangeboden en dit zou nooit meer gebeuren. Daar nemen ze blijkbaar bij dit programma geen genoegen mee en een verknipte versie van de opname werd vertoond op diverse social media kanalen. Tevens is de arbeidsinspectie bij ons langs geweest. De reacties op de uitzending waren ronduit pijnlijk en zeer onterecht.

 Op de meer dan 100 personeelsleden en vrijwilligers hebben wij drie vrijwilligers van 14 jaar laten helpen bij de activiteiten. Zij hebben niet meer uren geholpen als dat zij volgens de wet mochten, echter hebben wij door de korte voorbereidingstijd de vrijwilligers op een zondag laten helpen wat niet mag volgens de wet, bleek later.

Daarnaast hebben er twee vrijwilligers van 15 jaar een aantal dagen te veel gewerkt tijdens het evenement. Dit is tevens ontstaan door het feit dat sommige extra ingezet wilde worden als er een afmelding en/of ziekmelding was tijdens het evenement.

Schoonheidsfoutjes die door deze zeer korte voorbereidingstijd zijn ontstaan en die wij nooit meer laten gebeuren.

 Na de uitzending op de diverse kanalen hebben wij bovenstaande ook aan de redactie van het programma BOOS gemaild. Wij hebben om een rectificatie gevraagd op het uitgezonde filmpje, omdat dit totaal geen beeld gaf van de werkelijkheid.

Helaas heeft er niemand van de redactie van het programma BOOS gereageerd op onze mail. Dit zegt volgens ons voldoende over de inhoud van het programma en dat ze alleen uit zijn op sensatie en een verknipte weergave van de werkelijkheid.

 Wij betreuren deze gang van zaken en nogmaals zullen wij er voor zorgen dat dit bij de volgende edities van Jeugdvakantieland niet meer zal gebeuren.

 Wij kijken uit naar een geweldige 63e editie van Jeugdvakantieland en zullen er alles op zetten dat deze Rotterdamse traditie niet verloren zal gaan.

 Team Jeugdvakantieland